Meil on suur rõõm kutsuda teid meie selle hooaja esimesse tugigruppi, mis toimub esmaspäeval 28. oktoobril
Seekordset tugigruppi juhib Hilariuse Kooli õpetaja Ülle Mängli, kes tutvustab enda rajatud projekti ” TUNDLIK TEATER”
Ülle Mängel kirjutab:
TUNDLIKU TEATRI FILOSOOFIA
Väike sisukirjeldus, et tekiks ettekujutus sellest, millega Tundlik Teater võiks tegeleda.
Kuna mina olen selle Teatri rajaja, siis võib aimata, et minu enda maailmavaade mõjutab Teatri tegevust ja sisu.
Esimeseks märksõnaks ma tooks, et märka nähtamatut. Ma olen terve elu tundnud huvi vaimse ja hingelise elu vastu. Vahel, kui mul on vaja lihtsalt seletada, et mida ma mõtlen nähtamatu all, siis ma küsin inimestelt, et kas nad näevad oma füüsilise silmaga enda tundeid ja mõtteid. Kui mõni inimene ütleb, et ta tegeleb elus ainult reaalsusega, ehk siis sellega mida ta reaalselt näeb ja kogeb, siis on ta ilmselgelt jätnud vahele tähelepaneku, et mõtteid ja tundeid ei saa käega katsuda, kuid ometi inimene vahetpidamata tegeleb nendega.
Kui jagada maailm piltlikult pooleks ja öelda, et on olemas materialistlik ja idealistlik maailmavaade, siis mina kaldun idealistide poolele. Minu arusaamist mööda algab maailma ülesehitus seestpoolt ja seega nähtamatu poole pealt. Elu algab sealt kus inimsilm ei näe, kõrv ei kuule ja käsi ei katsu.
Olen tutvunud erinevate usunditega, lugenud erinevaid müstikuid ja tutvunud erinevate vaimsete inimestega, kes kõik otsivad TÕDE. Nad otsivad algust ja otsa, nad otsivad loojat ja iseennast. Ja mina olen koos nendega otsimas.
Tundlik Teater tahab uurimise alla võtta tundliku inimese, kes on otsimas iseennast ja kes tahab maailmale jagada seda, mida ta leidnud on.
Minu algne idee selle teatri jaoks sai alguse autistlikest lastest. Milline müsteerium! Osad neist on geniaalselt andekad ja osad on müstilisel kombel tõmbunud endasse. Mis nende sees küll toimub? Mind on eluaeg huvitanud geniaalsus, aga nagu on teada, siis geniaalsus ja hullumeelsus on ühe asja kaks otsa. Väga tihti on geeniused veidrikud ja käituvad suurele hulgale inimestele arusaamatult.
Tundlik Teater tahab juhtida inimesi sügavale iseenda sisse ja jõuda terviklikkuse lähemale, et elada täisväärtuslikult, sügavalt hingavalt.
Teater kasutab palju visuaale, muusikat, heli ja valgust, aga loomulikult ka sõna.
Teater saab paljuski oma ideid erivajadustega lastelt, kelle jaoks teatri mängimine ja nendega koos teatri tegemine on suur väljakutse minu jaoks. Teater pakub koostööd erivajadustega lastele ja täiskasvanutele. Ja teatritrupp, kes koosneb mõttekaaslastest hakkab tegema etendusi, mis kasutavad neid ideid, mida teater on saanud erivajadustega inimeste jaoks loomingulist keskkonda luues. Iga tundliku inimese sees on tema erivajadus ja mina koos Teiega, kes Te liitute minu trupiga, hakkama looma etendusi, mis toovad nähtamatust esile, et see kasvõi momendiks kohtuks meiega ja ulataks piltlikult öeldes käe.

Kui me seadistaksime meie keskkonda rohkem selliseks nagu erivajadustega inimestele sobib, siis muutukski maailm paremaks paigaks meile kõigile. Et mõte oleks veel selgem, siis ütlen üle, et teen teatrit nii tavainimestega kui erivajadustega inimestega ja püüan tuua oma teatritegevusse elemente, mida kasutatakse erivajadustega inimestega suhtlemiseks.

Tänapäeva inimesed on väga paljuski üle läinud visuaalsele või audio-visuaalsele suhtlemisele.Teater püüab käia ajaga kaasas.
Teater pakub inimestele ka individuaalset sissevaadet, kui inimene on omadega puntras ja tahaks end lahti mängida, kui ta tahaks peeglit oma elule, et aru saada kus ta on.
Teater loodab olla igavikuliselt hingav ja tundlikult kompav erinevate elunähtuste suhtes.
Tugigrupi oslaustasu ühingu liikmetele on 2 eurot, mitteliikmetele 4 eurot
Kohtumiseni!

“Kasvatada erivajadusega last ei ole kõige hullem, mis sinuga juhtuda võib. Palju hullem oleks kasvatada üles laps, kes on erivajadustega inimeste vastu sallimatu!”