ERR Autistika ekraanit6mmis

Foto: ERR ekraanitõmmis

Täiskasvanud autistidel on võimalus igapäevaselt kodust väljas aega veeta ja loodetavasti tulevikus ka tööd teha, sest Tallinnas avati Eesti esimene täiskasvanud autistidele mõeldud keskus. Eraalgatuse korras ja paljude annetajate abiga töötav keskus on esialgu siiski vaid pilootprojekt.

Kui kooliealiste autistidega sotsiaalsüsteem veel tegeleb, siis täiskasvanud autistidel, kel tihti ka vaimupuue, väga palju võimalusi pole – hooldekodu või vanematekodu neli seina. Autistika keskus on Eesti esimene pääsuke selle diagnoosiga täiskasvanute arendamisel, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Siin on lapsed või noored väljaspool oma kodu ja nad on palju tublimad. Meie ülesanne on leida nende võimekus üles ja seda arendada. Meie soov on ka see, et nad mingi töölõigu ära õpiksid, aga see on kaugem tulevik. Me oleme optimistlikud,” rääkis keskuse rajaja Sirje Norden.

Tema teab, millest räägib ja mida teeb, sest elu 27-aastase autistist poja kõrval on õpetanud palju, ka seda, et hooldekodu lapsega hakkama ei saa.

Väga paljud autistidest laste vanemad pole valmis oma täiskasvanud lapsest loobuma ja teda ööpäevasele hooldusele suunama. Selles osas saab autistika keskus ulatada oma abikäe. Esialgu küll viiele noorele, keda suunavad ja abistavad kaks õpetajat. Keskuses saab teha süüa, lõõgastuda muusikatoas, jalutada õues ja teha isegi tööd.

“Juba selle kuu aja jooksul oleme avastanud, et nad on üllatavalt head sorteerijad ja pakendajad. Minu jaoks oli see üllatus, et nad suudavad seda väga täpselt teha, kuid me peame neile andma abitööriistad või vahendid,” tõdes Norden.

Autistika keskuse rajamist toetas üle 200 vabatahtliku, kes tegid tasuta tööd või annetasid asju. Tallinna linn andis ruumid ja toetab invatranspordiga.

Ainult annetuste toel keskus töötada ei saa, arvas Tallinna abilinnapea Merike Martinson.

“Ma usun, et Tallinna linn peaks järgmisel aastal siin kindlasti oma mittetulundusühingute toetuse varal õla alla panema. Sellist algatust tuleb toetada, et edasi minna, et see asi väsimuse tõttu kunagi ei peatuks. Aga seda me ei usugi, sest täna on inimesed entusiasmi täis,” rääkis Martinson.

Kindlasti jaguks autistika keskusesse rohkemgi kliente, kui vaid taoline teenus sotsiaalhoolekande teenuste hulka arvataks.

 /ERR/

 Vaata ka videolugu! 

“Kasvatada erivajadusega last ei ole kõige hullem, mis sinuga juhtuda võib. Palju hullem oleks kasvatada üles laps, kes on erivajadustega inimeste vastu sallimatu!”